balint-cseppek-diobelolaj

Bálint cseppek 100%-os hidegen sajtolt dióbél olaj 50 ml

1,990Ft

Termékleírás

A dió (Juglans regia) több mint 50 %-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, omega-3-, és 6 zsírsavakat, egyszeresen telítetlen zsírsavból az olajsavat tartalmazza. A telített zsírsavak többszörösen telítetlen termékekkel való helyettesítése az étrendben kedvezően befolyásolja a vér összes, és LDL-koleszterin szintjét.
Összetevők: többszörösen telítetlen zsírsav – omega 3-, és 6 telítetlen zsírsav, valamint egyszeresen telítetlen zsírsav: olajsav és telített zsírsavak.

Alkalmazása:
Belsőleg: naponta 2 ml (1 mokkáskanálnyi) étkezés előtt
Kiszerelés: 50 ml/üveg

 

A dióolajról:

Egy mértékadó kaliforniai vizsgálat szerint a dióolajban van: Telített zsírsav 10 %, egyszeresen telítetlen zsírsav 14 %, többszörösen telítetlen zsírsav 76 %. Koleszterin nincs a dióolajban, fitoszterol 0,07 %.
100 g dióolajban 32 mg E-vitamin van, A-, és B-vitamin tartalma is jelentős. Az E-vitamin nemcsak az emberre hat, hanem magára dióolajra is, mivel avasodását késlelteti. A dióolaj ásványi anyagai közül a jódtartalmát szokták kiemelni.

Általában a zsíroknak, olajoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását azon szokták lemérni, hogy összetételükben milyen arányú a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya, és amennyiben ez minél nagyobb, a vizsgált olaj annál egészségesebb. Ebből a szempontból a dióolaj kiemelkedő jelentőségű, igen egészséges.
A többszörösen telítetlen zsírsavakat Omega-6 és Omega-3 típusúakra szokták osztani, a dió olajsavai az Omega-3 típusba tartoznak. Táplálkozástudománnyal foglalkozók az emberi szervezetbe jutó többszörösen telítetlen zsírsavak legkedvezőbb arányát úgy állapították meg, hogy az Omega-6 és az Omega-3 típusúak aránya 4:1 legyen.
A legtöbb növényi olaj többszörösen telítetlen zsírsavai zömében Omega-6 típusúak. Amerikai vizsgálatok szerint (európai vizsgálatokat nem ismerek) az amerikai étkezésben használt növényi olajokban az Omega-6 és az Omega-3 típusú többszörösen telítetlen zsírsavak aránya 14:1 – 20:1.
A dióolaj tehát kiválóan alkalmas a fenti arányok megváltoztatására, ha más növényi olajokkal egy időben, vagy váltakozva használjuk. Kiváló egészségforrás, feljavítja más növényi olajok egészségvédő hatását! Egészségi szempontból ez a dióolaj fő értéke.

Ha más növényi olajokkal hasonlítjuk össze a dióolajat, az összehasonlítás egyértelműen a dióolaj javára dől el, ha a növényi olaj ízét, vagy akár egészségességét nézzük. Még a kiemelkedően egészségesnek tartott, ritkasága miatt igen drága marokkói argán-dió olajnál is kb. 10 % ponttal nagyobb arányban tartalmaz a dióolaj telítetlen és többszörösen telítetlen olajsavakat.

A dióolaj jellemzése

Világossárga, halvány zöldessárga, vagy aranysárga színű, kellemes dióaromájú (illatú és ízű) olaj. Ízlésünknek megfelelően egyaránt jellemezhetjük gazdag vagy egyszerű ízűnek. Intenzív, jellemző illatú. Hűtőben tartsuk, vagy gyorsan használjuk el, mert könnyen oxidálódik, vagyis avasodik! Nemcsak a hőmérséklet, a fény is avasítja a dióolajat. Sötétben kell tartani.

A dióolaj és az étkezési kultúra

A dióolaj-fogyasztás az étkezési kultúra magasabb szintje. Fogyasztásának a franciák a mesterei, a francia konyhára jellemzőek a dióolajjal készült saláták, ételek. Ők nemcsak hidegen, salátákhoz, hanem sütéshez is használták, és vaj helyett is használták. Francia diótermelő vidékeken sokkal több dióolajat használtak a konyhában, mint egyéb növényi olajokat, a konyhában felhasznált zsiradék egyaránt volt disznózsír és dióolaj. A dióolajnak jellegzetes dió íze van. Ezért fűszernek is tekinthető, ami igen sok étel ízét javítja.A dióolaj íze jól illik a kéksajtokhoz, gombákhoz is.

A dióolaj gyógyászati használata

Leginkább gyógykrémek alapanyagaként használatos a gyógyszeriparban, magas E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású.

Egy francia szakvélemény szerint a dióolaj ergoszterol-tartalma (ami a szervezetben a D-vitamin képzésének egyik előzetes alakja) jó hatású a bőrre, öregedését késlelteti. Ha ajkunk kirepedezik, ne keressünk gyógy-, vagy kozmetikai krémet, ha van otthon kevés dióolajunk, ajkunkat azzal kenjük be! Pótolja a bőrből hiányzó vitamint, zsiradékot, és egészséges a bőrnek. Más bőrirritációk esetén is jól használható, enyhíti, csillapítja a kellemetlen tüneteket.
A dióolajnak kifejezett gombaölő hatása van. A dióolajjal készült gyógykrémek és kozmetikai készítmények kedvező többlethatása a bőrön a gomba elleni védelem, tehát egy bizonyos fertőtlenítés, a gombafertőzés megelőzése vagy kezdődő gombafertőzés leállítása. Ezért szappanok, samponok, napozókrémek adalékanyaga is. Regenerálja a bőrt. Pikkelysömör ellen is alkalmazzák.

 

És mikor masszírozhatunk dióolajjal?

Ha páciensünk bőre sebes. Vagy ha egyéb bőrproblémái vannak. Vagy ha száraz, normál vagy zsíros bőre van. Mert mindre jó. Kipróbálhatjuk szemránc-elsimítóként is.
A dióolaj linolsav-tartalmának immunrendszer-erősítő hatást tulajdonítanak, ahogy a németek mondják, lendületet ad a hormonháztartásnak. Belélegezve aromaterápiára is jó.

A dióbél egészségmegőrző, szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása fokozottan érvényesül a dióolajban. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést, a trombózisveszélyt. Alzheimer-kórt késleltető hatást is tulajdonítanak a dióolajnak, valamint lázcsillapító hatást is. Serkentheti a máj működését, megszüntetheti a fehérfolyást, jótékony hatású vérszegénység és sápadtság esetén, vértisztító hatású, alkalmazható szájpenész esetén.

 

0Ft0 items