Mindennapi bioságok #4 Quinoa

Az inkák aranyaként is emlegetett quinoa Dél-Amerikából származó gabonaféle.

A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, ráadásul kiemelkedően magas is a fehérje-tartalma – jóval több, mint a rizsé vagy a búzáé. Található benne C-, E- és B-vitamin – utóbbiból többféle -, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kálcium, valamint minden olyan aminosavat tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Mivel nem tartalmaz glutént, könnyű megemészteni, ráadásul lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Élelmi rostokban igen gazdag növény, ezért különösen javasolt a fogyasztása székrekedéssel küzdők, kismamák, keringési betegségekben szenvedők és fogyókúrázók számára. Utóbbi esetben azért is érdemes a quinoát választani, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma, ráadásul lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.

Vesekőre hajlamosak kerüljék!

Hogyan fogyasszuk?

Fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni, hogy a külsejét borító csúszós, úgynevezett szaponin lejöjjön róla. A quinoát fogyaszthatjuk reggelire tejben megfőzve kásaként, ebédre sós vízben megfőzve, majd salátába keverve, de készíthetünk belőle pudingot is. Sütésnél is nagy segítség: liszt formájában gluténmentes édességekhez használható.

A popcornhoz hasonlóan ki is lehet pattogtatni, a „pop-quinoa” nagyon népszerű a perui gyerekek között.

forrás: Life.hu

0

Your Cart