A tönkölybúza régen gyakran fogyasztott gabona volt, ám a múlt század elején feledésbe merült. Népszerűsége azonban napjainkban ismét emelkedik.
Legkiemelkedőbb jótékony tulajdonságai közé tartozik, hogy mindegyik vitaminból, ásványanyagból többet hordoz, mint más búzák, és a B12 kivételével az összes B-vitamin megtalálható benne. Fehérje mennyisége 30-50%-kal több, szénhidrát mennyisége pedig kevesebb a hagyományos búzához képest.
Cukorbetegeknek alacsony szénhidráttartalmának köszönhetően a leginkább ajánlott gabonaféle. Magasabb zsírtartalmánál fogva jó idegnyugtató, melegítő hatása miatt áldásos és hatékony rossz vérkeringésű embereknek, és hatékony a candida elleni küzdelemben is. Nagy rosttartalmának köszönhetően szinte kefeként sepri le a belek falán lévő salaklerakódásokat.
Ugyanarra használható, mint más búzák, de a belőle készült tésztaféléknek nagyobb az élvezeti értékük állagra és ízre nézve egyaránt.
forrás: hazipatika.com