Bálint cseppek Fekete köménymag olajos kivonata 50 ml

3,590Ft

Leírás

Hidegen sajtolt lenmagolaj fekete köménymaggal

A fekete köménymagot (Nigella sativa) egyiptomi fáraók igen nagy becsben tartották, ezért is kapta a belőle készült olaj a „fáraók aranya” elnevezést. Táplálkozási szempontból előkelő helyét a többszörösen telítetlen zsírsavaknak és magas „E” vitamin tartalmának köszönheti. Fekete magját önmagában fűszerként (péksütemény, savanyú jellegű ételekhez) használhatjuk.
Nigella sativa olaj igen magas tápértékkel rendelkezik, rengeteg ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz.
A készítmény több mint 50 %-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, – omega-3 és -6 zsírsavakat- egyszeresen telítetlen zsírsavakból az olajsavat tartalmazza.
Fogyasztható a mag önmagában (fűszerként, pl. péksüteményen, savanyú káposztából készült ételekben) vagy táplálékkiegészítőként.

Alkalmazása:
Belsőleg: naponta 2 ml (1 mokkáskanálnyi) étkezés előtt
Kiszerelés: 50 ml/üveg
OÉTI sz.: 5675/2009

 

A feketekömény egynyári növényként nő az egyiptomi sivatag nagy oázisaiban. Perzsiában Shuneezként, az ókori Egyiptomban fekete köményként, az arab világban pedig fekete/áldott magként ismerték. A növény a mákhoz hasonló kapszulákat képez, melyekben kis, fekete magszemcsék vannak, ezek aromás illata pedig az ánizsra emlékeztet.

A feketeköményt már Kr.e. 2500-ban használták. A görög orvoslásban is említést tesznek róla, és fontos szerepet játszott az ókori gyógyításban is, különösen az egyiptomiaknál. A tudós Al-Bairouni, valamint Avicenna is írt orvosi könyveiben a mag jelentőségéről valamint hatásosságáról bizonyos betegségek kezelésében. Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A feketeköményt vízhajtó szerként és puffadásgátlóként is alkalmazzák. A benne lévő damascenin görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelenítőként  is használják. Manapság sok európai és nyugati országban végzett kutatás igazolta, hogy a Nigella sativa olaj igen magas tápértékkel rendelkezik, rengeteg ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, melyek mind erősítik az immunrendszer védekezőképességét. Tartalmaz még arginint és karotint, melyek A vitaminná alakulnak, illetve gazdag rostokban is.

A feketekömény-olajat a „fáraók aranyának” is nevezik. Az egyiptomiak nagy becsben tartották az apró fekete magvakat, vele kapcsolatos élményüket a papirusztekercseikben is megörökítették. Tutenkhamon állítólag annyira el volt ragadtatva a feketeköménytől, hogy szolgáinak a drága olajból egy üvegre valót mindig maguknál kellett tartaniuk. Halála után egy egész amfora olajat helyeztek el a fáraó sírjában. A legendák szerint Kleopátra és Nofretete ennek az olajnak is köszönhette bársonyos, gyönyörű bőrét.
Keleten már évezredek óta ismert gyógynövény magvaiból nyert olaj nemrég tűnt fel nálunk az egészségpiacon. A sikerért dr. Peter Schleicher és dr. Lutz Bannasch felelősek , ők mutatták ki ugyanis, hogy a feketekömény-olaj rendkívül hatásos bizonyos bőrbetegségekre és allergiás betegségekre (atópiás ekcéma, neurodermatitisz, pikkelysömör, asztma).

Már az ókor óta sok helyen megbecsülik a fekete köményt frissítő gyökerei és kellemes tulajdonságai miatt. Több kultúrában a feketekömény jóval elterjedtebb élelmiszernek számít a jó egészség megőrzéséhez. Sokan még mindig a testi funkciók harmonikus megőrzéséhez tartozó keleti fűszerként tartják számon.

A feketekömény napjainkban

A modern tudomány időközben alaposan megvizsgálta a feketekömény-olajat, és sok olyan anyagot talált benne, melyek pozitívan hatnak az emberi anyagcserére.
Különösen értékes a feketekömény-olaj a benne található telítetlen zsírsavak miatt, amelyek szelíden, mellékhatások nélkül képesek csillapítani a bőrben, a belekben, az ízületekben és az idegekben zajló gyulladásos folyamatokat. Mindenekelőtt a magas linolsav tartalma teszi különösen jelentőssé a feketekömény-olajat a mindennapi táplálkozásban.

A telítetlen zsírsavakból a testben prostaglandin képződik. Ezek a szövethormonok sokféle feladatot ellátnak az emberben és az emberi immunrendszerben. Szabályozzák a vérkeringést és tágítják a véredényeket. Ezért a mai tudomány szempontjából is megmagyarázhatóak az évszázadokkal korábban leírt tapasztalatok a feketekömény-olajról.

A feketekömény fogyasztása

Fogyasztható a mag önmagában (fűszerként, pl. péksüteményen, savanyú káposztából készült ételekben) vagy táplálék-kiegészítőként.

Táplálék-kiegészítőként általában magát az olaját forgalmazzák. Ezek a készítmények lehetővé teszik a pontos adagolást. A kereskedelemben többféle minőségű olaj van forgalomban.

80% fölötti, többszörösen telített zsírsavjával az eredeti egyiptomi Nigella sativa tartalmazza a legtöbb feketekömény-olaj koncentrátumot, amit valaha is élelmiszerben találtak

Amire sikerrel alkalmazták

  • Meghűléses betegségek: a náthát, a köhögést és az influenzás fertőzéseket gyorsabban legyőzi, ill. erősebb immunrendszernél fel sem lépnek ezek a betegségek.
  • Bronchitis, asztma: a telítetlen zsírsavakból testünk prostaglandint állít elő, ami gyulladásgátló és antiallergén hatású. A keserű- és cserzőanyagok tágítják a hörgőket és váladékoldóak, ami az asztmánál lényeges könnyebbséget jelent a gyógykezelések során.
  • Allergiák: semlegesíti a túlzott érzékenységet az allergia elleni anyagokkal szemben.
  • Gombás megbetegedések (Candida albicans), pikkelysömör, neurodermatitis: mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva a feketekömény-olaj hatásos szer gomba és baktériumok ellen, továbbá egyedülálló vírusölő tulajdonsággal rendelkezik. Csökkenti a viszketési ingert, elősegíti a gyulladt bőrrészek gyógyulását, és ezáltal hozzásegít az egészségesebb bőrhöz.
  • Reuma: a feketekömény-olaj a kezelési intézkedéseket kedvezően befolyásolja, mivel helyi gyulladásgátló hatása van, és a bél bakteriális és gombás megterheltségét is csökkenti, stabilizálja.

 

0

Your Cart