Leírás
Termelői magyar méz.
Miről gyűjtik:
A fehér akác (Robinia pseudoacacia L.) eredetileg nem őshonos erdőalkotó fafaj Magyarországon, Amerikából telepítették
hazánkba elsősorban az alföldi futóhomok megkötésére. Ma már erdeink kb 20%-a akác. Európa akácerdeinek
kb. 60 %-a Magyarországon található, emiatt nevezhető az akácméz Hungaricumnak.
Az akácfa 20-30 m magasra növő fehér fürtös virágzatú növény.
Semmilyen mesterséges kezelést nem igényel, nincs növényvédelem!
Hol gyűjtik:
Akácmézünk elsősorban az alföld (Kiskunsági Nemzeti Park) területéről és a Dunakanyar védet természeti területeiről származik.
Mikor gyűjtik:
Akác virágzása az időjárás függvényében május első heteire tehető.
A növény kb. 10 napig virágzik, de a méztermés jelentős része a „dandár” idején néhány nap alatt kerül a kaptárakba, ezen
okok miatt és mivel Magyarországon a virágzási idők területi eltérései lehetőséget adnak, két eltérő virágzási idejű
akácterületről mézet pergetni.
Pollen tartalom:
Az akác virág sok nektárt és kevés pollent termel, ezért a virágporra érzékenyek próbára tehetik.
Méz megjelenése:
Világos színű, a sárgás áttetszőtől a zöldessárga enyhén opálosig, hosszú ideig folyékony állapotát megőrző, kellemes,
enyhe ízű, akácvirág illatú méz.
Méz összetétele:
Akácmézre jellemző hogy a glukóz (szőlőcukor) mennyisége a fruktózhoz (gyümölcscukor)képest jelentősen alacsonyabb,
emiatt a tiszta akácméz szinte sosem kristályosodik ki (a világon 3 mézfajta őrzi meg folyékonyságát hosszú ideig).
Egyebek mellett jellemző az akácméz értékességére, hogy a mézben előforduló 11 cukorféle közül 10-et tartalmaz.
!!! Mivel szőlőcukor tartalma alacsony és a gyümöcscukor nem igényel inzulintermelést a szervezettől a vércukorszintre
kíméletesen hat. Nyugaton az akácméz a cukorbetegek diétájában is megengedett. A szénhidrátmennyiséget azonban
figyelembe kell venni.
Méz felhasználása:
A legismertebb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott méz. Népszerűségét a folyékonyságának, és semleges enyhe
zamatának köszönheti.
Fogyasztása minden formában ajánlott!
Önmagában kanalazva. Italokba: tea, kávé, tej. Étkezéshez: kenyérre kenve magában vagy vajjal keverve, palacsintába,
süteményekbe, tésztákra, sültekhez, keleti konyha édes-csípős ételeihez.
Ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok csökkentésére.
Kitűnő hámsérülések, hegek, horzsolások, égésnyomok külső kezelésére. Nyílt sebbe ne kenjük!
És nagyszerűen alkalmazható a szépségápolásban pakolásokhoz, masszázsnál, szaunázásnál…