Leírás
A Pu-Erh teát a régi időkben csak a kínai császár előjoga volt fogyasztani. Ma már mindenki számára elérhető ez az élénkítő hatású tea.
Ananász jótékony hatással van a lipid anyagcserére, hozzájárulhat a jobb emésztéshez, segítheti az emésztést. Méregteleníti a szervezetet.
Összetevők: pu-erh tea, gyömbér, ananász aroma, citromsav, ananász kivonat,
Javasolt adagolás: Napi 2-3 csésze
Gyógyteák, gyógynövény teák
A gyógyteák azon növényekből összeállított teakeverékek, melyekből teát főzve egyes betegségek tüneteit csillapíthatjuk, illetve gyógyulhatunk fel belőlük. A különböző gyógynövények több eltérő hatású hatóanyagot is tartalmazhatnak, ezért egy-egy gyógynövény többféle betegség kezelésére is alkalmas lehet. A gyógynövények fogyasztása során fontos a szabályos időközönkénti ismétlődés elve, mert az emberi szervezet is ciklusosan működik. Ez azt jelenti, hogy szabályos időközönként szüneteltetni kell a kúrát. A tea fogyasztása csak akkor lesz eredményes, ha azt következetesen és kitartóan végzik megfelelő adagolás és táplálkozás mellett. Az egykomponensű gyógyteák és gyógytea keverékek olyan termékek, amelyeknek alapanyaga kizárólag a gyógynövény hatásos része. A bio teák olyan gyógynövény alapú teák, melyek megfelelnek a bio termékekre vonatkozó minden előírásnak termőhely, begyűjtés, talajvédés-kártevő-mentesítés, feldolgozás, raktározás tekintetében és mindezt szigorú dokumentációval igazolják. Az élvezeti teák olyan teakeverékek, amelyek alapanyaga a gyógynövény hatásos része, de élvezeti értékét temészetes vagy természetazonos anyagokkal fokozták.
Gyógyteák, gyógynövény teák elkészítése
Gyógyteát legegyszerűbben a gyógyfüvek forrázásával készíthetjük. A teakeveréket tegyük a teakészítő edénybe, majd öntsünk rá forrásban lévő vizet, azután 10 percre fedjük le. Főzéssel is készíthetünk gyógyteát, elsősorban gyökerekből, kérgekből, de a virágokat, leveleket is felhasználhatjuk. A teaanyagot forrásban lévő vízhez adjuk, az edényt lefedjük, majd néhány percig forraljuk. Utána a tűzről levett főzetet állni hagyjuk legalább 30 percig. Fogyasztás előtt leszűrjük. A gyógyteák elkészítéséhez zománcozott, tiszta, jól zárható fedővel rendelkező edényt használjunk. Ha más utasítás nincs, adagonként egy evőkanál teakeveréket és 2,5-3 dl vizet mérjünk ki. Az elkészített teákat, ha ellenjavallat nincs, cukorral, a köhögést csillapító teákat mézzel édesítjük. Az étvágyat csökkentő teákat az étkezést megelőzően 20 perccel, az emésztést elősegítő, epe- és májbetegségeket gyógyító teákat az étkezés végén kell alkalmazni. A vízhajtó, köhögéscsillapító, magas vérnyomást csökkentő teákat napközben bármikor, a gyomorsavcsökkentő, bélféregűző teákat este kell fogyasztani. A teából egyszerre csak annyit készítsünk, amennyire alkalmanként szükségünk van. Ha naponta többször teázunk, akkor egyszerre nagyobb mennyiséget is főzhetünk. A maradékot mindig hűvös helyen tároljuk.
A bromelain jótékony hatásai
Az ananászban található bromelain enzim segíti a fehérjék lebontását. Erős antioxidáns, a szénanáthában, lupusban, köszvényben vagy az ízületi gyulladásban szenvedőknek is különösen ajánlott. Gyulladáscsökkentő, fokozza a sebgyógyulást, vagyis segít a szövetek regenerációjában. Különféle sérülések vagy műtétek után különösen ajánlott, főleg orr- és melléküregek műtétei után javallott. Gyorsítja az anyagcserét.