Leírás
Olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről kell bevinni őket (esszenciális zsírsavak). Más néven Omega-3 zsírsavaknak is hívják őket. Legfontosabb hatásuk a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelem. Emellett a lenmagolajban Omega-6 zsírsavak is megtalálhatók (például linolsav formájában). Vannak benne még baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású lignánok. Ez utóbbiak hormonzavarokban is segíthetnek, mert szerkezetük a nemi hormonokéhoz hasonló.
Az esszenciális zsírsavak sokféle jótékony hatását azzal magyarázhatjuk, hogy a sejtmembránok fontos alkotórészei, tehát a szervezet valamennyi sejtjében, szövetében és szervében jelen vannak.
Mérsékli a koleszterinszintet, így csökkentheti a szívbetegség, a magas vérnyomás és az anginás eredetű mellkasi fájdalom kockázatát. Segít megelőzni az epekő kialakulását, illetve hozzájárulhat annak feloldódásához. Gyulladásgátló hatása miatt előnyös köszvény és bőrfarkas kezelésében. Az idegrendszer működését is javíthatja, ezért enyhítheti az idegek károsodása okozta zsibbadtságot és viszkető érzést. Hosszabb ideje fennálló agyi és idegrendszeri megbetegedések (Parkinson-kór, Alzheimer-betegség) kiegészítő kezelésére is jó lehet. Csökkentheti a fáradtságot.