Leírás
A ROBIOL étolaj előállítása a napraforgó gondos aratásával, szárításával és szakszerű rostálásával kezdődik. A rostálásnak köszönhetően a napraforgómagból kikerül minden-fajta gyomnövény magja, amely az aratás során az olajalapanyag közé keveredik.
A hidegen sajtolt olajra jellemző enyhén keserű ízt ezzel ki is küszöböltük. A magtartályon keresztül a sajtológépbe kerül a napraforgó, amelynek kb. 85-a olajként csepeg az un. fekete kádba, majd többszöri szűrés után csőrendszeren át kerül a tartályba, amelyből a különböző méretű flakonokba töltjük.
A gyártási folyamat egyszerű, természetes. Az étolaj nem melegszik, a gyártás során a sajtológép feje legfeljebb 70C-ig melegedhet. Az előállított étolaj szobahőmérsékletű, tehát tartalmazza mindazt a vitamint és ásványi anyagot, amely a napraforgóban megtalálható. Az olajat nem vetjük alá semmiféle kémiai ráhatásnak. A sajtoláskor melléktermékként keletkezett préselményben lévő kb 15 olajmaradékot nem vonjuk ki különböző módszerekkel, mint ahogy azt egyéb technológiákkal teszik. A préselményt állati eledelként értékesítjük.
A ROBIOLT nem finomítjuk, tehát nem hevítjük fel 220C – ra , mint a finomított étolajjal teszik. Nagyon fontos dolognak tartjuk a gondos, többszöri szűrést, amely vásznon, majd steril papírszűrőn át történik. Így érjük el, hogy a ROBIOL étolaj minőségét tekintve más, mint a többi forgalomban lévő hidegen sajtolt étolaj. Ezáltal szép, aranysárga színű, kellemes ízű és gazdaságos. A többszöri szűrés eredményeként elértük azt, hogy nem tapasztalható erős napraforgó íz a ROBIOL-ból készített ételekben.
Omega-3 zsírsavak
Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. Jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordulnak elő, az édesvízi halfajtákban nem találhatóak meg. Az omega-3 zsírsavak mérséklik a vér koleszterinszintjét, ezzel csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata is. Az omega-3 zsírsavaknak szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert. Fontos szerepük van az idegrendszer és sejthártyák felépítésében, megfelelő működésében. Az agy a legzsírosabb testrészünk és a zsírtartalmának 70%-a omega-3 zsírsavakból áll, így az omega-3 fogyasztása hozzájárul az agy állapotához. Az esszenciális zsírsavak rendszeres beviteléről kell gondoskodni, mert ezek nélkülözhetetlenek a szervezet normális működéséhez, viszont csak táplálék vagy étrend-kiegészítő formájában juthatunk hozzá. Az omega-3 zsírsavak fő forrása a tengeri halfélék, a makréla, a tonhal, a hekk, a lazac, növényi eredetű omega-3 forrás például a lenmagolaj.