Leírás
A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozsliszt vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban.
Alkalmazása: a rozslisztet leginkább kenyérsütéshez használják. Alacsony sikértartalma miatt célszerű más lisztekkel keverni.
Tápanyagtartalom 100g termékben:
- Energia: 1420kj / 335 kcal
- Fehérje: 11,6 g
- Zsír: 1,9 g
- Szénhidrát: 67,8 g
- Élelmi rost: 2,3 g
Durumtészta, és jótékony hatásai
Ez a tészta a durumbúza nevű búzafajta lisztjéből készül, melynek igen magas a fehérjetartalma, ezért a tészta készítéséhez nem szükséges tojás. A tészta koleszterin tartalma így minimálisra csökken, viszont értékes ásványi anyagokat, az emésztés elősegítéséhez szükséges rostokat, és lassan lebomló keményítőt tartalmaz, szemben a hagyományos tésztákkal. Kiválóan beilleszthető a diétázók, és a cukorbetegek étrendjébe is. Amellett, hogy egészséges, használata praktikus a rohanó hétköznapokban, mivel hamar elkészül, főzési ideje, csupán néhány perc.