Leírás
A tönkölybúza kiváló élettani hatással rendelkező gabona.
A tönkölybúzából készült termékek pozitív jelentőségűek. A tönkölyliszt fehérjetartalma magas és könnyen emészthető. Aminosav-tartalma és annak összetétele a gabonafélék közül a legkedvezőbb. A vitamin- és ásványi anyag tartalma a közönséges búzához képest annak többszöröse.
A tönkölybúza a többi gabonafajtához képest jelentős rosttartalommal rendelkezik, ezért elősegíti az emésztést.
A tönkölybúzának a hagyományos búzánál kedvezőbb az aminosav összetétele, lényegesen több ásványi anyagot és vitamint, valamint vasat, rezet és cinket tartalmaz. A vas a hemoglobin és az energia felszabadításában szerepet játszó enzimek összetevője, a réz számos enzim alkotórészeként a központi idegrendszer működéséhez szükséges. A cink több enzim ill. az inzulin alkotórészeként az anyagcserében vesz részt.
Durumtészta, és jótékony hatásai
Ez a tészta a durumbúza nevű búzafajta lisztjéből készül, melynek igen magas a fehérjetartalma, ezért a tészta készítéséhez nem szükséges tojás. A tészta koleszterin tartalma így minimálisra csökken, viszont értékes ásványi anyagokat, az emésztés elősegítéséhez szükséges rostokat, és lassan lebomló keményítőt tartalmaz, szemben a hagyományos tésztákkal. Kiválóan beilleszthető a diétázók, és a cukorbetegek étrendjébe is. Amellett, hogy egészséges, használata praktikus a rohanó hétköznapokban, mivel hamar elkészül, főzési ideje, csupán néhány perc.