Leírás
A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet elsősorban kenyérsütéshez használják. Növeli a fizikai erőnlétet, gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban.
A rozsliszt keményítője eltér a búzaliszt keményítőjétől, a vizet jobban magába zárja. Ebből is adódik, hogy a rozskenyér tovább marad friss állapotban.
A fehér rozsliszt a rozsszem belső legfehérebb részéből készül. A finom fehérbúzakenyér szerkezet- és színjavításához használják fel. A rozslisztek alapszíne szürke, kékesfehér, ezért is alkalmas a színjavításhoz.
Durumtészta, és jótékony hatásai
Ez a tészta a durumbúza nevű búzafajta lisztjéből készül, melynek igen magas a fehérjetartalma, ezért a tészta készítéséhez nem szükséges tojás. A tészta koleszterin tartalma így minimálisra csökken, viszont értékes ásványi anyagokat, az emésztés elősegítéséhez szükséges rostokat, és lassan lebomló keményítőt tartalmaz, szemben a hagyományos tésztákkal. Kiválóan beilleszthető a diétázók, és a cukorbetegek étrendjébe is. Amellett, hogy egészséges, használata praktikus a rohanó hétköznapokban, mivel hamar elkészül, főzési ideje, csupán néhány perc.