Leírás
Az ízületek és a porcok fittségéért A tabletta hármas hatóanyag-kombinációja, egymás hatását fokozva járul hozzá a könnyed és fájdalommentes mozgáshoz. A porc- és ízületi problémák okozta fájdalom csökkentésére sokan gyógyszert szednek. A glukozamin elősegíti a porc egészséges szerkezetének megőrzését, és az izületek normál működését. Az MSM (metil-szulfonil-metán) elősegítheti a porc egészséges szerkezetének megőrzését. A ginseng keringésre gyakorolt hatása révén fokozza a készítmény hatóanyagainak felszívódását.
Ajánlott napi 1 tabletta szedése 1-3 hónapig rendszeresen. Gyermekek, véralvadásgátló gyógyszert szedők számára, terhes és szoptató anyukáknak, magas vérnyomásban szenvedőknek szedése nem ajánlott.
Ízületi gyulladás és reuma
A hagyományos kínai gyógyászat mind a reumatikus ízületi gyulladás, mind a csontízületi gyulladást a bi, azaz gátlás tüneteiként tartja nyilván, olyan jelenségekként, amikor a qi áramlása a szél és nedvesség kombinációjának eredményeképpen lefékeződik. Ha az ízületek télen különösen fájnak, és a tünetek felerősödnek, úgy a gátlást minden bizonnyal ez a kombináció okozza. Ha az ízületi gyulladás oka meleg természetű, akkor az ízületek megduzzadnak és felmelegszenek.
A diagnózis során a kínai orvos megkísérli megállapítani a belső diszharmónia sajátos szerkezetét. Ha a beteg hideg természetű ízületi gyulladástól szenved, az orvos melegítő füveket ír elő a szél és nedvesség felszárítására: pl. ginseng, fahéj, narancs héja, csüdfű, kínai angyalgyökér, keserűfű. Az ízületi gyulladás egyik hasznos ellenszerét a taoisták „a halhatatlanok ételének” nevezik
Az ízületi gyulladástól és reumától szenvedőknek kerülniük kell a szeles és nedves időjárási körülményeket. Télen a test alsó részét tartsák melegen, és tavasszal igyekezzenek minél később átállni könnyű öltözékre.
A betegnek kerülnie kell az állati zsírokban gazdag ételeket, minthogy ezek erősítik a szeles-nedves típusú gátlást és ezáltal a fájdalmat és a gyulladást is. A szelet és nedvességet csökkentő ételek közé tartozik a bazsalikom, fahéj, ánizs, gyömbér, a zsálya és a fekete bab, amelyeket a betegnek fokozottan kell fogyasztania. Nagyon egészségesek a stimuláló hatású csípős ételek, így a csípős paprika, gyömbér, fokhagyma. Napi ételként ajánlott télen a jégretek, nyáron pedig a gyömbér.
Kínában a csonterősítés és kálcium-utánpótlás hagyományos módja a „csont-csipsz”, amelyet hetenkénti gyakorisággal készítenek. A rendkívül vékonyra szeletelt marhacsontot rizsecetbe áztatva megpuhítják, majd kemencében ropogósra sütik. A természetes forrásból származó kálciumot ugyanis a szervezet strukturális és vegyi összetételénél fogva sokkal könnyebben tudja hasznosítani. Ilyen kálciumforrás a csont és a porc, vagy az általunk is forgalmazott, tengeri korall-kálcium, az ugyancsak tengeri forrásból kivont bioglükozamin és kondroitin-szulfát. Ezek elősegítik a porcok egészséges szerkezetének megőrzését és az ízületek normál működését, fontos szerepet játszanak az ízületi porcok épségének megőrzésében és regenerálódásában. Gyermekek és idősek számára fontos még a természetes forrásból, például tengeri halolajból származó A- és D-vitamin is.
A modern kutatás kimutatta, hogy az eleuthero-ginseng is számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyek fontosak a csont és ín egészségének fenntartásához, ezek tápanyagainak könnyebb felvételéhez. A régi kínai közmondás úgy tartja: „többet ér egy szál eleuthero-ginseng mint egy szekér arany”, s a mai ember is egyre inkább felismeri az egészség megőrzésében játszott fontos szerepét.