Leírás
Fekete rizs rövid szemű és magas rosttartalmú rizsfajta. Nem keverendő össze a vadrizzsel. A fekete rizs magas antocianin tartalma miatt fekete, ez az antioxidáns felel a cékla, vagy a vöröskáposzta színéért is. Szénhidrátban szegény, azonban rostban és olyan növényi anyagokban gazdag, amelyek felveszik a harcot a szívbetegség és a daganatok ellen.
Felhasználása: Íze miatt alkalmas sós és édes ételek készítéséhez is. Ajánlott rizsételek, sushi és desszertek készítéséhez.
Főzése: Főzés előtt a szemek feketék, kifőzve viszont sötétlilává válnak.
Diéták: Szénhidrátszegény diéták során alkalmazható.
Tápanyagtartalom: 100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1515/ 362
Fehérje (g / 100 g) 7,5
Szénhidrát (g / 100 g) 76,17
Zsír (g / 100 g) 2,47
Élelmi rost (g / 100 g) 3,4
Ásványi anyagok: kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, nátrium
Vitamin: A, B6, E