Leírás
A lenmagot magas rosttartalma és magas esszenciális zsírsav tartalma miatt érdemes fogyasztani.
Mire jó?
Serkenti az agyműködést, bélmegbetegedések és székrekedés esetén emésztés szabályozására is használható.
Szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek vérnyomáscsökkentő hatása miatt is javasolt. A legtöbb eszenciális zsírsavat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet.
Felhasználása:
Ajánljuk önmagában, mézzel, joghurthoz, kefírhez, süteményekbe, tejbe, gyümölcslébe…
Elkészítése:
A könnyebb emészthetőség érdekében ajánlott a lenmagot megőrölni és ilyen formában hozzáadni az ételekhez.
Diéták:
Glikémiás indexe alacsony, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A mindennapi étrendbe való illesztése magas esszenciális zsírsav-tartalma miatt is ajánlott.
Tápanyagtartalom:
100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1554 / 371
Fehérje (g / 100 g) 22,9
Szénhidrát (g / 100 g) 5,9
Zsír (g / 100 g) 29,9
Élelmi rost (g / 100 g) 32,2
Ásványi anyagok: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór, mangán, szilícium, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, króm.
Vitamin: A, B, C, D, E