Leírás
A fehér rizst vörös színű élesztőgombákkal kezelik, ennek köszönheti színét.
Rövid szemű, kicsit rágós, diós ízű.
Mire jó a vörös rizs?
Vérkoleszterin-csökkentő hatású, javítja a vérkeringést és az emésztést. A vörös rizst 800 éve fogyasztják a különböző betegségek kezelése céljából. Tesztek szerint fél év fogyasztás után akár 20%-os koleszterinszint csökkenést érhetünk el.
A vörös rizs egyik alkotóeleme, a monakolin K gyakorlatilag természetes, növényi változata az egyik legnagyobb forgalmú koleszterincsökkentő sztatin gyógyszernek.
Felhasználása:
Nagyon finom jázmin rizzsel vagy barnarizzsel kombinálva, salátákba, húsok mellé köretnek.
Főzése:
Főzéskor a színe vörösebb lesz. Ha kombináljuk más rizzsel, főzzük külön, mert a vörös rizs beszínezi a főzőlevet.
Főzési idő: 35-40 perc
Diéták:
Alacsony glikémiás indexű, stabilizálja a vércukor szintet, gluténmentes.
(A glikémiás index arra utal, hogy milye hamar szívódik fel a szénhidrát a szervezetben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak)
Tápanyagtartalom:
Tápanyagérték 100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1463 / 349
Fehérje (g / 100 g) 7,2
Szénhidrát (g / 100 g) 74,1
Zsír (g / 100 g) 2,2