Leírás
Tiszta természet 100%-ban természetes anyagokat tartalmaz, mentes minden színezéktől, ízfokozótól, tartósítószertől.
Nyomokban búzafüvet, rozskorpát, zabfüvet, zeller gyökeret, mustármagot és zöldkagylót tartalmazhat.
A kurkuma (Curcuma longa) a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.
Dél-Ázsiában honos fűszernövény, a gyömbérfélék családjának tagja. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában, Indonéziában. Mérsékelt égöv alatt nem termeszthető kertben. Évelő növény, a föld felett mintegy 90 cm magasra nő, levelei nagyok, a lilioméhoz hasonlóak, sárga tölcséres virágai egyetlen központi virágszáron helyezkednek el. A gyömbérfélék családjába tartozó növény, szintén a gyökerét használják.
Magát a fűszert a sárga színű gyökértörzsből nyerik, amit méregmentes sárga festékanyaga (kurkumin) miatt „indiai sáfránynak” is neveznek. A kurkuma az európai konyhakultúrában viszonylag új keletű, hazájában, Indiában viszont évezredek óta ismerik és használják.
Sokáig a jómód jelképének tartották és ennek megfelelően az egész test megtisztítását várták tőle. Orvosilag emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták.
A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.
Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható, fő hatóanyaga, a kurkumin révén.
A vizsgálatok szerint a szervezetre gyakorolt hatásai:
– erősíti az epehólyagot
– gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombózisveszélyt
– serkenti a zsíranyagcserét (valószínűleg a súlycsökkenést is)
– koleszterincsökkentő hatású
– javítja a látást
– fájdalomcsillapító
– véralvadásgátló, gátolja az érelmeszesedés kialakulását
– javítja az emésztést, oldja a bélgörcsöket
– serkenti az epe kiválasztását, a máj működését
– véd a fekélyek kialakulása ellen
– gyulladáscsökkentő
– hatásos a kórokozók ellen
– védi az izületeket
A kurkuma nem épül be a szervezetbe, nagyon élénk tisztító hatása van.
A legfrissebb amerikai vizsgálatok szerint a kurkuma – az indiai curry fűszerkeverék egyik összetevője – fékezi a rosszindulatú bőrrák sejtjeinek kifejlődését, sőt kedvez azok eltűnésének is. A vizsgálat eredményei egy rákbetegséggel foglalkozó amerikai folyóiratban jelentek meg.
A kurkuma oxidáló és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert fűszer. Az elmúlt években egyre több vizsgálatot végeznek világszerte, amelyek azt sugallják, hogy e fűszer legyőzheti a rákos sejteket. A kurkuma daganatellenes képességét eddig csak a mellrák esetében figyelték meg. A legfrissebb vizsgálat azonban megerősítette azt a feltételezést, hogy a fűszer a bőrrák esetében is kifejezetten kedvező hatással bír. A vizsgálat egyértelműen azt mutatja, hogy a kurkuma a bőrrák növekedésének gátlója, illetve a rákos sejteket önmaguk megsemmisítésére ösztönzi.