Leírás
Termelői magyar méz.
Miről gyűjtik:
A napraforgó (Helianthus annuus L.) termesztett növény. A növényolaj előállítás mellet nagyon fontos takarmánynövény.
A növény 1,5-2,5 m magasra növő, tányér alakú fészkes virágú, sárga virágú növény. A magtermés jelentősen javul a méhek megporzó munkája miatt.
Hol gyűjtik:
Napraforgó mézünk elsősorban Pest és Fejér megye területéről származik.
Mikor gyűjtik:
A nyár második felében, augusztusban hosszan virágzó növény.
Méz megjelenése:
Sárga színű, erős jellegzetes illatú méz.
Nagyon könnyen, keményre kristályosodik, kikristályosodva narancssárga árnyalatúvá válik.
A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba! A méz folyékonysága, napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható. Vigyázzunk hogy ne karamellizáljuk meg!
Méz felhasználása:
Erős ízei és kristályosodása miatt elsősorban sütéshez, tea ízesítésére használjuk.
Nagyon jól illik tejtermékek mellé: joghurt, túró, sajtok, tejszín, vaj, rikotta, mascarpone. (Legyen szó előételekről, falatkákról,
süteményekről.)
Pl: füge túróval/sajtkrémmel/rikottával és napraforgó mézzel, pármai sonkába tekerve.