Leírás
Zab (Avena Sativa) Közép-Európában őshonos. Vízzel főzve kását készítenek belőle. A zabliszt, a zablepény, ( a haggis) skót nemzeti étel.
A zab a gabonák közül fehérjében a leggazdagabb, és igen könnyen elkészíthető. A természetgyógyászat szerint, és ezt támasztják alá a kutatások is, a hosszabb ideig fogyasztott zab növeli a fizikai erőnlétet, a szervezet ellenálló képességét, és csökkenti a fáradékonyságot…
A zabételek nem fekszik meg a gyomrot,és nem telítik el az embert. A zab rosttartalmánál fogva segíti az emésztést, és nyálkaképző anyagai védő hatással vannak a gyomorfalra…
A zab csökkeni a vér koleszterinszintjét is, ha az a megengedettnél magasabb. A cukorbetegeknek régóta ajánlják kúraszerű fogyasztását. A természetgyógyászok szerint a nagy olajtartalmú zab kiváló a lassú pajzsmirigy-működésü betegek gyógyításában.
100 g zab átlagosan 13 g fehérjét, 1308 kJ energiát, 5.4 g zsírt, 66.1 g szénhidrátot, 55 mg kalciumot, 320 mg foszfort, 4.6 mg vasat, 10 mg nátriumot, B1-B2 vitamint és niacint tartalmaz.