Nature Cookta holland kakaópor 10-12% kakaóvaj tartalmú 200 g

820Ft

Leírás

Bár a kakaó Dél-Amerika őserdőiből származik, napjainkban a világtermelés többsége mégis Afrikában realizálódik. A kakaót, valamint a kakaóvajat – a csokoládé két fontos alapanyagát – a kakaófa terméséből, a kakaóbabból nyerik. Európába először Kolumbusz Kristóf hozta a kakaómagokat, ezzel elindította a kakaófogyasztás európai térhódítását.

A mai napig kézzel végzett kakaószüretelés után a kakaóbabból kiszedik a magokat, melyeket egy héten keresztül, banánlevelek között fermentálnak. A fermentálásnak köszönhetően kibontakozik a kakaó igazi aromája. Ezután a babokat kiterítik és további egy héten keresztül a napon szárítják, miközben többször kézzel átforgatják. A szárítási folyamat befejezésével, minőségi ellenőrzést követően kerülnek kiszállításra a gyárakba.

A gyártás első lépéseként a kakaóbabokat megtisztítják a különböző szennyeződésektől, ezt követi a pörkölés, mellyel minimálisra csökken a kakaó nedvességtartalma, így kialakul a kakaó végső aromája és színe. A következő folyamat a törés, melyet követően a kakaómag-törmeléket kakaóvajjá és kakaóporrá választják szét. A meleg masszát betöltik présekbe, majd további melegítés közben nagyobb nyomáson összepréselik. A kivált kakaóvajat tovább tisztítják, majd tömb alakúra formázzák. A kakaóvaj eltávolítása után egy összepréselt kakaótészta darab marad, amiből kinyerik a kakaóport. A pogácsává préselt massza zsírtartalma körülbelül 20%, valamint 14% fehérjét tartalmaz, melyet ezt követően szárítanak, majd őrölnek. Így készül a kakaópor. Az eljárást a termőhelyétől messze, a 19. századi Európában találta fel egy holland csokoládégyáros-dinasztia tagja – nem véletlen, hogy a „holland kakaópor” ma is világhírű.

Kakaóvaj tartalom szerint többféle kakaót különböztetünk meg, melyek különböző zsiradéktartalommal és ph-értékkel rendelkeznek, ezáltal különböznek egymástól ízükben és színüknek is.

A 0%-os kakaóport leggyakrabban italgyártó cégek használják, az oldékonyságát és nedvesítő hatását használják ki.

10-12%-os kakaóvaj tartalmú NATURE COOKTA HOLLAND KAKAÓ egy különlegesen jó minőségű termék, mely kitűnő ízű és aromájú, mélybarna színű holland kakaópor.

Felhasználása ennek a fajtának a leggyakoribb.

Összetevők: 100% kakaópor

Tápanyagtartalom 100 g termékben (10-12%-os kakaópor):

Energia: 1079 kJ/258 kcal,
Fehérje: 25,2 g
Zsír: 11 g
Szénhidrát: 13,7 g
Az adatok tájékoztató jellegűek!

További információk

Tömeg0.2 kg
0

Your Cart