Leírás
Ezzel a módszerrel a sima őrölt mandulánál körülbelül 30%-kal magasabb beltartalmi értékű, ízletes konyhai alapanyagot kapunk, tehát magasabb a fehérje-, az ásványi anyag-, a vitamin- és a rosttartalma.
Szintén a zsírtalanításnak köszönhetően a mandulaliszt omega-6 zsírsavtartalma lecsökken, ami hevítés hatására gyulladást és allergiát keltő anyaggá változna, de így biztonsággal használható sütésre is.
A mandulaliszt E-vitaminban igen gazdag, erős antioxidáns, segíti a sejtfalak rugalmassá tételét, és a szabadgyökök káros hatásaitól is védi a szervezetet. A szívre és az érrendszerre is jó hatással van, mert nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat is. Olyan, a szervezet számára fontos ásványi anyagok vannak a mandulalisztben, mint foszfor, vas, kalcium, magnézium, mangán, cink és szelén. Nem emészthető szénhidráttartalma (rosttartalma) is jelentős, ezzel segíti a bélrendszer működését, és a vér glükózszintjét is kordában tartja. A mandula a rossz koleszterinszintet is alacsonyan tartja, viszont az agyműködést javítja. Oldja az izomgörcsöket és a menstruációs fájdalmakat.
Durumtészta, és jótékony hatásai
Ez a tészta a durumbúza nevű búzafajta lisztjéből készül, melynek igen magas a fehérjetartalma, ezért a tészta készítéséhez nem szükséges tojás. A tészta koleszterin tartalma így minimálisra csökken, viszont értékes ásványi anyagokat, az emésztés elősegítéséhez szükséges rostokat, és lassan lebomló keményítőt tartalmaz, szemben a hagyományos tésztákkal. Kiválóan beilleszthető a diétázók, és a cukorbetegek étrendjébe is. Amellett, hogy egészséges, használata praktikus a rohanó hétköznapokban, mivel hamar elkészül, főzési ideje, csupán néhány perc.