Akció!

Naturtanya szerves szelén tabletta DUOPACK 2×60 db

3,150Ft

Leírás

Organikus szelén kivonat
1969-ben az Apollo űrhajó holdpor mintákat hozott a Földre. Ezekben a mintákban szelén is volt. Talán nem véletlen, hogy maga a szelén szó a régi görög „selene” szóból származik, ami azt jelenti: Hold.
Viszont egészen az 1980-as évek elejéig a tudósok nem szenteltek túl nagy figyelmet a szelénnek, mint ahogy annak sem, milyen hatással van a szervezetre. A kutatók az utóbbi évtizedben kezdik megérteni, mennyire létfontosságú a szelén az immunválasz és a pajzsmirigy működése szempontjából.
Levonhatjuk azt az általános következtetést, hogy a szelén a megfelelő növekedés, fejlődés, az immunfunkció és az anyagcsere dinamikus és alapvető kelléke.
A szelén esszenciális tápanyag
A szelén egyike az „esszenciális” tápanyagoknak, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet nem képes maga előállítani, azt élelmiszerekkel kellene felvennünk.
És, hogy miért csak kellene?
Mert a kilúgozott földek szeléntartalma – különösen Európában – drasztikusan csökkent az elmúlt 60 évben, így az élelmiszerekkel felvett szelén mennyisége kevesebb, mint a felére esett vissza.
Ez gondot is jelent az egészségügyi szakembereknek, akik az élelmiszerek, illetve a talaj szelénpótlását már 2005 óta szorgalmazzák…. lásd lejjebb.
A szelén hiányának a szív, az ízületek, a szem, az immunrendszer, a pajzsmirigy és a reproduktív szervek látják kárát. Naponta csak egy nagyon pici mennyiségű szelénre van szükségünk, kb. 100-200 mikrogrammra, vagyis egy gramm 100-200 milliomod részére, de ez a piciny mennyiség óriási hatással van szervezetünkre.
Csakis szerves, organikus minőségű szelént válassz!
Szelén kiegészítők szedésével biztosíthatjuk a megfelelő szelénbevitelt, de azért vannak különbségek. A szelén többféle formában létezik; szelén metionin (organikus szelén), szelenit és szelenát.
A szelenit és a szelenát nem más, mint a szelén szervetlen formái, felszívódási rátájuk kb. 50%, ráadásul a szervetlen szelénformák sajnos magukban hordozzák a szelénmérgezés eshetőségét is, míg a szelén organikus formája esetén – a kutatások jelenlegi állása szerint – akár napi 1600 mikrogramm is jól tolerálható, a toxicitás jelei nélkül.
Bár a legtöbb szakember szerint általánosan napi 100-200 mikrogramm fogyasztása az ideális, és maximum 600 mikrogrammig emeljük a napi adagot olyan esetekben, mint amilyenek az autoimmun betegségek is.
A szelén étrend kiegészítők közül a L-szelenomethionin (szelén metionin, azaz organikus szelén) hasznosul a legjobban, kb. 90%-ban. Valójában a szelénnek csak a szerves változata emeli a vér szelénszintjét a szervezetben. Ez pedig a biohasznosulásnak köszönhető.
Ez a szelén tabletta könnyen lenyelhető, kiváló felszívódású, L- szelenometionin formájú, szerves, organikus szelént tartalmaz, minden egyes tablettában 100 mikrogrammos (µg) szelén tartalommal!
Mi mindenre jó a szelén?
A szelén tehát egy esszenciális, antioxidáns nyomelem, amelynek az emberi szervezetben zajló számos biológiai folyamatban jelentős szerepe van, így a legkülönbözőbb módokon gyakorol jótékony hatást az egészségünkre;
A szelén nagyon fontos szerepet játszik a mentális frissesség, az egészséges immunrendszer és a termékenység karbantartásában mind férfiak, mind nők esetében.
Optimalizálja a pajzsmirigy működését, csökkenti a gyulladást – különösen hasznos ízületi gyulladások kiegészítő terápiájaként.
Képes távol tartani bizonyos szívbetegségeket, fenntartja a hormonok egyensúlyát, enyhíti az idő előtti öregedés jeleit, egészségesebbé teszi a hajat, és a hajas fejbőrt – különösen korpásodás esetén, és nem utolsó sorban nagyon fontos rákprevenciós tápanyag.
Mi a probléma a szelénnel?
Kevés van belőle! A gabonafélékben és a belőlük készült élelmiszerekben levő szelénmennyiség nagyban függ a talaj és a víz szelén koncentrációjától. Sajnos a savas esők, a tömegtermelés és tömegtermesztés kilúgozott földeket eredményezett, ami jelentősen csökkentette az elérhető szelén beviteli lehetőségét (is).
Általánosan elfogadott tény, hogy az Egyesült Királyságban, Közel-Keleten és Európában, különösen Kelet-Európában, a talaj elégtelen szelén szintje következtében alacsony a szelénbevitel.
Olyannyira nagy problémát jelent a földek ingadozó – és fenti területeken erősen megcsappanó – szeléntartalma, hogy 2005 óta folyamatosan sürgetik az egészségügyi szakemberek a szelénpótlást, leggyakrabban a földek vagy a napi fogyasztású kenyerek szeléndúsításának ötletével.
„Ha szeléntartalmú műtrágyával javítanák a talajt, könnyen el lehetne érni, hogy mindenki hozzájuthasson az ajánlott napi szelénmennyiséghez, és ez jótékony hatással volna az emberek egészségére. A szelénben gazdag élelmiszereket – pl. brazil dió, vese, kagyló – nehéz beépíteni a napi étrendbe, ráadásul szeléntartalmuk változó, a szerint, milyen talajon termesztették őket.”
Margaret Rayman professzor, szelénszakértő a Surrey Egyetemről, kijelentette: „Rengetegen vannak, akik ilyen ételeket soha nem esznek. Mindenki fogyaszt viszont gabonapelyheket, tehát inkább ebben az irányban kellene gondolkodni. Azt jelen pillanatban nehezebb meghatározni, mennyi szelént viszünk be a szervezetünkbe élelmiszerekkel, az étrend kiegészítők szedésével viszont ez a bizonytalanság megszűnik.”
Az észak-kínai Keshan régióban előforduló szelénhiány olyan súlyos méreteket öltött, hogy a nyomában elterjedt szívbetegséget (kardiomiopátia) azóta Keshan betegségnek nevezik. A kínai kormány programjai az 1970-es években – amikor szelén étrend kiegészítőket juttattak a lakosságnak – nagymértékben csökkentették a Keshan betegség előfordulását.
A Kínában, Tibetben és Szibériában tapasztalható alacsony szelénkoncentrációnak szerepe lehet a Kashin-Beck betegség, az arthritis egyik típusának gyakori előfordulásában.
Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a szelén:
számos biológiai sejtfolyamatban vesz részt, mint az oxido-reduktív enzimek és citokrómok alkotórésze
antioxidáns, segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől, amely romboló hatással van a sejtekre és a szövetekre; nélkülözhetetlen eleme az antioxidáns enzim, a glutationeperoxidáznak
immunrendszer – a szelén immunmodulátorként működik, ami azt jelenti, hogy egyaránt segít a túlműködő és az alulműködő immunrendszer eseteiben. Részt vesz a vírusfertőzések elleni védekezésben is, megkétszerezi a limfociták védekezőképességét
segít, hogy egészséges hajunk és körmeink legyenek- a szakemberek véleménye szerint a megfelelő szeléntartalom csökkentheti a hajhullást, és enyhítheti a fejbőr szárazságát, ami a korpásodáshoz vezet
meddőség – a szelén hozzájárul a női és férfi terméketlenség felszámolásához, a sikeres reprodukcióhoz és az ivarszervek egészséges működéséhez; segít normalizálni mind a tesztoszteron, mind az ösztrogénszinteket
segíti a spermiumok képződésének megfelelő folyamatát, pl. azáltal, hogy hozzájárul a spermiumok megfelelő mozgékonyságának fenntartásához
szemeink egészsége – kiveszi részét a szürkehályog és a sárgafolt-degeneráció megelőzésében
szívbetegségek-gátolja az erekben a vérrögképződést, csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, növeli a jó koleszterin (HDL) arányát a vérben
gyulladáscsökkentő -részt vesz testünkben a prosztaglandinok termelésében, amelyek kontrollálják a gyulladásokat, illetve képesek enyhíteni a reumás ízületi gyulladást
demencia ellenes – a szelén szerteágazó jótékony hatása még az agyra is kiterjed. A szelén az olyan agyi kemikáliák előállításában is részt vesz, mint a neurotranszmitterek, ezen kívül a tudósok az időseknél tapasztalható alacsony szelénkoncentrációt összefüggésbe hozzák a demencia, és a szenilitás megnövekedett kockázatával.
fejfájás – szelénpótlás hatására enyhülhet a koponyaűri nyomás következtében fellépő fejfájás, hányinger és szédülés
depresszió – az alacsony szelénstátusz azoknál is kimutatható, akik depresszióval és hangulatzavarokkal küzdenek.
rákprevenciós tápanyag, különösen húgyhólyagrák, prosztatarák, tüdőrák és bizonyos gyomor-bélrendszeri rákok esetében
segíti a pajzsmirigy megfelelő működését – a pajzsmirigyben több szelén van, mint bármely más szervünkben, és fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormon termelésében és anyagcseréjében.
A szelén jótékony hatása az egészségre
Rákmegelőzés
Ahogy már említettük, a szelén számos sejtfolyamatban részt vesz, többek között a szervezetnek a rákos folyamatokra adott válaszában. Mivel a rákot nehéz gyógyítani, rendkívül fontos a megelőzés.
A szelén kulcsszerepet játszik számos enzimreakcióban, többek között az apoptózisban, amely a veszélyes sejtek programozott halálát jelenti, az egészséges sejtek károsítása nélkül. A sejtanyagcsere melléktermékei, a szabad gyökök rákot okozhatnak, károsíthatják a DNS-t és mutációkat okozva rákos sejteket hoznak létre.
A szelén képes elősegíteni a DNS gyógyulását és megakadályozni az ilyen mutációt. Végül: a glutationszuperoxidáznak, a szervezetben jelen levő fontos rákellenes vegyületnek is szüksége van szelénre a működéshez.
Antitestek és az immunrendszer
Tanulmányok bizonyítják, hogy a szelén fontos szerepet játszik az antitestek aktivizálásában. Az antitestek az immunrendszer elemei, amelyek képesek érzékelni és elpusztítani a vírusokat, baktériumokat, gombákat és egysejtűeket, amelyek betegségeket és fertőzéseket okozhatnak.
A szelén stimulálja ezeket az antitesteket, különösen miután az ember védőoltást kapott valamely betegség ellen. Ilyenkor a szervezet gyakorlatot szerez a betegségek legyőzésében, és egész életében védett marad tőlük.
Autoimmun betegségek
Autoimmun pajzsmirigygyulladásban alacsony a szervezet szelénszintje. Esetleg más autoimmun betegségeik miatt is előfordulhat ez (pl. lisztérzékenység, Crohn betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás). Akik autoimmun rendellenességekkel küszködnek, gyakran kerülik a glutént, mert az felerősíti az immunválaszt.
Sajnálatos módon a legtöbb szelén a kenyérből, tésztából, gabonafélékből és szelénnel dúsított lisztből kerül (kerülne) a szervezetünkbe. Mindenki, aki gluténmentesen táplálkozik, kerüli ezeket az élelmiszereket az immunrendszer gluténra adott válaszának elkerülése végett.
Akiknek autoimmun betegségük van, nagyobb mértékben ki vannak téve a szelénhiány kockázatának.
A kutatók lelkesen állítják, hogy a szelén helyreállítja az egyensúlyt, és nemcsak a pajzsmirigyét, de az immunrendszer egyensúlyát is.
A pajzsmirigy egészsége
Hogy igazán értékelni tudjuk a szelén fontosságát és kapcsolatát a pajzsmiriggyel és az immunrendszerrel, azt kell megértenünk, hogyan hasznosul a szervezetünkbe kerülő organikus szelén: szeleno enzimekre bomlik (vagy szelenoproteinekre, a kettő ugyanazt jelenti).
Amikor a szervezet szintetizálja a szelént, az alábbi háromféle szelenoprotein valamelyike keletkezik:
GPx (gluthiaoneperoxidases): antioxidáns, ezért talán a legjobban ismert szelenoprotein.
TRx (thioredoxinreductases):aktívan részt vesz a sejtépítésben és növekedésben.
DIs (Iodothyroninedeiodinases): az anyagcseréért, valamint a T4-nek T3-má való alakításáért felelős.
Mindegyik szelenoproteinnek megvan a maga szerepe a pajzsmirigy működésében. 11 olyan szelenoproteint ismerünk, amely részt vesz a pajzsmirigy hormon termelésében. Nem meglepő tehát, hogy a pajzsmirigy szeléntartalma magasabb, mint bármely más szervünké.
Pajzsmirigy alulműködés esetén kötelező
Pajzsmirigy alulműködésre gyanakszol? Itt egy  gyors, egyszerű otthon elvégezhető teszt, mely megbízható eredményt hoz és mindössze egy csepp vér kell hozzá. A Pajzsmirigy teszt a TSH szintet méri, és így lehetőséget nyújt a pajzsmirigy rendellenes működésének kimutatására.
Hashimoto-thyreoditis
A Hashimoto-thyreoditis pajzsmirigy-alulműködés, a pajzsmirigy idült autoimmun gyulladása, olyan szerzett pajzsmirigy megbetegedés, ahol az immunrendszer túlműködik, és önmaga ellen fordul, ezzel a működésével pedig a test saját szöveteit pusztítja el.
Az egyensúly visszaszerzése a túlműködés mérséklése összetett feladat, ahol azonnali életmódváltás és célzott tápanyag kiegészítés szükséges, így a betegség tünetei is jelentősen javíthatók. Ilyenkor nem erősítjük az immunrendszert, hanem kiegyensúlyozzuk!
Pont ezért a gyógyszeres kezelés mellett, ilyenkor nagy hasznát veszed az olyan adaptogén kivonatoknak, mint amilyen a pecsétviaszgomba poliszacharidjai és a Stress Control® kivonatban található adaptogén gyógynövények. Az adaptogén kivonatok kiegyensúlyozó hatásúak a belső kiválasztású mirigyeinkre. Ha túlműködnek visszahúzzák, ha alulműködnek serkentik azokat. De van itt még egy nagyon fontos dolog, ami miatt ezt javaslom. A Hashimoto kiváltó okai között szerepel a krónikus stressz. A betegség arra is figyelmeztethet, hogy fogadd el önmagad, és hogy ne fojtsd vissza az érzelmeid. Mond ki, és ne nyelj le dolgokat. Az adaptogén kivonatok segítik a stresszhez való alkalmazkodást. A terméknevekre kattintva tovább tudsz olvasni!
Ennél a betegségnél az étrendet ki kell egészíteni szerves szelénnel, D3-vitaminnal, és szerves cinkkel.
Ne fogyassz glutén tartalmú élelmiszereket, csakúgy, mint koffeint, alkoholt és egyéb serkentőket, mint a nikotin. Ezeket egész egyszerűen le kell tenni, vagyis zéró tolerancia.
A sav-lúg egyensúly helyreállítása a javulásunk kulcsa, óriási szerepet kap a rendszeres testmozgás, a folyadékbevitel növelése és természetesen a diéta, ami ebben az esetben magas rostanyag tartalmú, ásványi anyagokban gazdag, és könnyen emészthető étrendet jelent.
Ismerkedj meg a kölessel, a hajdinával, a barnarizzsel, a quinoával, az amaranttal, fogyassz több nyers és friss zöldséget, hidegen sajtolt olajokat, mint amilyen a szőlőmag olaj, a lenmagolaj, vagy éppen a mandula.
Egyszóval Neked is változtatnod kell! Nincs gyógyszer, ami meggyógyít, ha Te nem teszed oda magad. Fentieknek pedig egyszerre kell megtörténnie a javulás érdekében. Sok sikert a kúrádhoz!
Szelénhiány
Szelénhiány esetén a szervezet a rendelkezésére álló összes szelént a pajzsmirigy felé fogja irányítani.
Ez magyarázatot ad a gyakran tapasztalható tünetekre: agyi köd, szenilitás és általában csökkent kognitív képességek azoknál, akik szelénhiányban szenvednek. Még az agy és a neurotranszmitterek is alárendelik magukat a pajzsmirigynek, már ami a szervezet szelénstátuszát illeti.
A szelénhiány Basedow-kórhoz, pajzsmirigy alulműködéshez, Hashimoto betegséghez és más pajzsmirigy rendellenességekhez vezet. A közelmúltban végzett kutatások kimutatták, hogy a szelénpótlás képes csökkenteni a T4, a szabad T4 és a reverz T3 szinteket a vérben.
A pajzsmirigy hidrogén peroxidot termel a T4 termelése során. Bár a megfelelő működéshez szükség van bizonyos mennyiségű hidrogén peroxidra, ha túl sok van belőle, akkor magas lesz a T4 szint, és ennek következtében kevesebb T3 áll rendelkezésre. A túl sok hidrogén peroxid sejtpusztulást is okoz. A GPx antioxidáns szelén lebontja a felesleges hidrogén peroxidot, és TRx-ként megakadályozza a sejtkárosodást és a pajzsmirigysejtek elhalását.
Gyulladásgátló hatás
Az immunrendszer erősítésén kívül a szelén arra is alkalmas, hogy megvédje a szervezetet a kifáradástól, és attól, hogy az ember öregebbnek érezze magát a koránál.
A szelén csökkenti az oxidatív stresszt, ami gyakran az ízületeknél és a csontoknál jelentkezik, és olyan gyulladásos betegségekben manifesztálódik, mint a reuma, a köszvény, a pszoriázis, lupus, ekcéma, amelyek fájdalommal és gyengeséggel járnak.
A gyulladás csökkentésével az ember aktív, egészséges maradhat, és évekre megszabadulhat a fájdalomtól is.
Antioxidáns és öregedés gátló hatás
A szabad gyökök az egész szervezetre káros hatással lehetnek. Képesek meggyengíteni vagy elpusztítani a sejteket minden szervrendszerben, tehát a szelén antioxidáns hatása kulcsszerepet játszik egészségünk védelmében a rákmegelőzésen kívül is.
A szabad gyökök okozhatnak szívbetegséget, veseelégtelenséget, emésztési zavarokat, metabolikus szindrómát, hormonzavart és idő előtti öregedést. A szelén antioxidánsként hat, és további antioxidánsok termelődését segíti elő.
A szabad gyökök állnak a ráncosodás, öregségi foltok, megereszkedett bőr, gyengülő izomzat és általában az öreges megjelenés hátterében. A tudati funkciók hanyatlását is összefüggésbe hozzák a szabad gyökök tevékenységével. A szelén a szabad gyökök semlegesítésével képes elejét venni ezeknek a veszélyes betegségeknek, még mielőtt lesújtatnának szervezetünkre.
Beck betegség
Van egy különleges kór, az úgynevezett Kashin-Beck betegség, amely az olyan országok népességét veszélyezteti, ahol szelénhiány észlelhető. Ez a szelénhiány legsúlyosabb és leginkább szembetűnő következménye, amely a porcsejtek elhalásával, visszamaradott növekedéssel jár, aminek gyakran fiatal kori arthritis a következménye.
A tünetek: ízületi fájdalom, merevség, korlátozott képesség a mozgásra.
A Kashin-Beck betegségnek a szelénhiány nem az egyetlen, de a legfőbb okozója.
Szívbetegségek
A szelén vérhígító hatású, így csökkenti a vérrögképződés rizikóját valamint az LDL koleszterin felhalmozódását a vérerekben.
A plakkok érelmeszesedést, szívrohamot és stroke-ot okozhatnak, a szelén tehát az egész szervezet egészsége szempontjából fontos tápanyag.
Tudtad a szelénről, hogy…?
 A vetélésre hajlamos nők szervezetében általában kevés a szelén.
Egy Hollandiában végzett kutatás összefüggést fedezett fel a szelénbevitel és a prosztatarák alacsonyabb szintű rizikója között. A kutatók megmérték a résztvevők lábujj körmeiben levő szelén szintjét; ez olyan marker, amellyel hosszabb távon ki lehet mutatni a szelénbevitelt. Azt tapasztalták, hogy minél több szelén volt a résztvevők körmében, annál kisebb volt náluk a prosztatarák rizikója.
A szelén az E-vitaminnal szoros összefüggésben hat, olyan antioxidánsként, amely megakadályozza a szabad gyökök kialakulását, képes csökkenteni a bőrrák rizikóját és megakadályozni a leégést a napon.
1996. karácsonyán jelent meg egy olyan tudományos értekezés, amely szerint a szelén képes a felére csökkenteni bizonyos rákbetegségek halálozási rátáját. Azóta sok további kutatás zajlott, és világossá vált, hogy a szelénnek az egészségre gyakorolt jótékony hatása legalábbis figyelemre méltó.
Szerencsénkre a szabad gyököket féken tartják az antioxidánsok. A szelénről tudjuk, hogy erőteljes antioxidáns hatással rendelkezik, így elméletileg véd a rák ellen is. Van azonban a szelénnek egy másik trükkje: stimulálja az immunrendszert, és ezért tűnik úgy, hogy segít a szervezetnek elpusztítani a nagyon korai tumorokat.
A 70-es évek óta megfigyelték, hogy azok vannak leginkább kitéve a rákos elhalálozás kockázatának, akik a legkevesebb szelént fogyasztják. Az 1996-os volt az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy szelénpótlással csökkenteni lehet-e a rák kockázatát, vagy sem.
A vizsgálatban több mint 1300 ember vett részt, mindegyiküknek volt már nem-melanóma típusú bőrrákja. A csoport fele szelént kapott, a másik fele placebót. Körülbelül négy évvel később kiderült, hogy a szelént szedő csoportban fele akkorára csökkent a rákos halálozás rizikója, mint a placebo csoportban. Miközben a szelén nem befolyásolta a bőrrák kockázatát, jelentősen csökkentette a prosztata-, vastagbél- és tüdőrák kockázatát.
Most zajlik egy európai vizsgálat, amelynek során 42000 ember bevonásával tanulmányozzák a szelén és a rák kockázatának összefüggéseit. Amennyiben az eredmények – amelyeket 5 év múlva fognak nyilvánosságra hozni – olyan pozitívak lesznek, ahogy a kutatók várják, a szelént hatékony rákellenes szerként fogjuk ünnepelni.
A szelént legjobb E-vitaminnal együtt szedni, mivel megkönnyítik egymás felszívódását.
A szelén fokozott bevitele különösen fontos bélbetegségek, bélgyulladások, dohányosok, infarktuson, illetve szélütésen már átesettek számára. Az olyan gyomor- és bélrendszeri rendellenességek, mint pl. a Crohn-betegség, blokkolhatja a szelén felszívódását!
Kerüld el a nem organikus változatok, például a szelenit szedését, amely káros kölcsönhatásba léphet a C-vitaminnal és más tápanyagokkal.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szelénpótlás jótékony hatásait.
A legtöbb embernek elegendő a napi 100-200 mikrogramm szelén szedése.
Akiknek a fogában amalgámtömés van, vagy jódot szednek, többre lehet szükségük, de ebben az esetben is ajánlatos 200 mikrogramm szerves szelén szedésével kezdeni, és fokozatosan eljutni a 400–600 mikrogrammos tolerálható felső értékig.
A megfelelő szelénpótlás bölcs döntés azok részéről, akik pajzsmirigy és autoimmun rendellenességektől szenvednek, mivel így korrigálni lehet a pajzsmirigy funkció és az immunválasz egyensúlytalanságait.
Összetevők:
Hatóanyag a napi adagban:
1 tabletta
NRV %*
Organikus Szelén (L-szelenometionin)
100  mcg
181,8
*NRV%: Vitaminok és ásványi anyagok ajánlott napi beviteli referencia érték %-a, felnőttek esetében
Felhasználási javaslat: napi1 tabletta étkezés után, bőséges folyadékkal.
Kiszerelés: 60 tabletta
OETI: 18177/2016
0

Your Cart