Leírás
Termelői magyar méz.
Miről gyűjtik:
A propoliszt a méhek a növények rügyeiről gyűjtik. A növényi propolisz a növény rügyfakadásának a védelmi rendszere.
Óvja a friss hajtást, sebzést a növényen a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben.Gyakorlatilag ugyanezen hatásait hasznosítják a méhek is a kaptárban. Fertőtlenítenek, elpusztítják a kórokozókat, gombákat, kártevőket… gyakorlatilag a teljes lakóterüket bevonják vékony propolisz réteggel.
Mikor gyűjtik:
Propolisz a méhek folyamatosan gyűjtik, de kiemelkedő mennyiségben a betelelés előtti időszakban, augusztus, szeptember hónapokban.
Megjelenése:
A tiszta propolisz, barna, viasszerű ragacsos anyag, viasszal keveredve.
A propolisz kizárólag tiszta 96%-os tiszta alkoholban oldható, oldatként szűrhető, tárolható.
Fogyasztás előtt hígítani kell, a tiszta alkohol egészségre ártalmas!
Hígítása mézzel, vízzel vagy „gyengébb” alkoholtartalmú itallal.
Mi a mézzel való keverését javasoljuk és ilyen formában is áruljuk.
Mézzel keverve alkoholtartalma elpárologtatható, úgy hogy fontosabb összetevői nem vesznek el.
Propolisz összetétele:
Vitaminok (B1, B2, B12, C, E), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (Al, K, Na, Mg, Na, Ni, P, Zn), illóolajok.
Felhasználása:
Az egyik legősibb fertőtlenítőszer!
Kiváló fertőzések, gyulladások, hegek, horzsolások, herpeszek, pattanások, gombás fertőzések kezelésére.
Hatásos magas vérnyomás ellen, tágítja a hajszálereket. Máj és epeműködést serkenti. Erősíti az immunrendszert!
Használható természetes formában elrágva.
Oldatként, töményen ecsetelőként.
Hígított oldatként pakolásként, öblögetőként vagy elfogyasztva belsőleg.
Gyermekeknek csak hígítva, alkoholtartalmát elpárologtatva adjuk!