Leírás
– Renszeres fogyasztása erősítheti a csontozatot és a fogazatot, kitűnő rostforrás, segíthet a székrekedés gondjának megoldásában. Kismamák számára saját és magzatuk csontozatának, szerveinek védelmére, serkenti a tejelválasztást a szoptatás időszakában.
– Változó korban, a menopauzával kapcsolatos- (csontozat!)- problémák kiküszöbölésére ajánlott.
– Jód-tartalma fejleszti a tanulási készséget, a memóriát, fokozhatja a szellemi teljesítőképességet.
– Magas klorofill tarttalma miatt fontos szerepe van a vérképzésben, az idegrendszer karbantartásában, a stressz-tűrés fokozásában.
– Réz-tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatása reumás és izületi prblémák esetén is segíthet.
– Kiemelkedően lúgosító hatású, alkalmas a szervezet elsavasodásának ellensúlyozására és a fölösleges gyomorsav természetes lekötésére.
– A lucerna gyökerei akár 10 méter mélyre is lehatolnak, így a talaj alsóbb rétegeiből is képesek feszívni az ásványi anyagokat és nyomelemeket.
A lucerna pozitív hatásai
A lucerna erőteljes lúgosító hatású, melynek köszönhetően javítja a tápanyagok felszívódását, tisztítja a májat és a véráramot a káros koleszterinlerakódásoktól. Gyulladáscsökkentő, detoxikáló hatású. Immunrendszer erősítő hatása kétségtelen, emellett lassítja az öregedést. Növeli a szellemi és a fizikai életerőt, és segíti a jobb alvást továbbá nagyon jó hashajtó, természetes vízhajtó, és lázcsillapító. Gazdag növényi fehérjékben és nyolc féle esszenciális aminosavat tartalmaz. Lényeges, hogy hatását lassan fejti ki, de az mélyreható. Talán egyetlen más zöldségféle vagy gyümölcs sem tartalmaz annyi vitamint és ásványi sót, mint a lucerna.Ezenkívül a lucernát alkalmazzák idült és heveny húgyhólyaggyulladás, prosztatagyulladás gyógyítására is. Jótékony hatással van az ízületi és reumás fájdalmakra.
A flavonoidok a szervezet őrei
A flavonoidok a gyümölcs héjában, húsában, szárban, kocsányban és a magban találhatók. A flavonoidok vízben oldódó növényi festékanyagok. A flavonoidok megkötik a szabadgyököket, a sejtfalakban gátolják a zsírsavak oxidációját, csökkentik az LDL koleszterin arányát, így mérséklik az érelmeszesedés veszélyét. Kiemelkedően pozitív hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre azáltal, hogy növelik az érfalak rugalmasságát, csökkentik a koleszterinszintet, és a vérrög képződést. Kedvező élettani hatásuk közül kiemelhető az antibakteriális, májvédő, vírusellenes hatás, égés és hámsérülés esetén hámosodás serkentése. Az eddig publikált klinikai kutatási eredményei azt mutatják, hogy a szervezetünk számára védelmet biztosítanak a romboló anyagokkal szemben.